Masła i Oleje Roślinne

Masła i Oleje Roślinne

Masła i oleje roślinne to drogocenne źródła lipidów, które regenerują skórę, zabezpieczają ją przed nadmierną utratą wody, pielęgnują i odżywiają naskórek. To naturalny sposób na piękny i zdrowy wygląd skóry. Są bogatym źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów, a także drogocennych substancji aktywnych.

Masło Shea

(Butyrospermum Parkii Butter) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) oraz bogatym źródłem witaminy F, E i prowitaminy A, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz alantoiny. Nie posiada działania alergizującego. Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy.

Masło Waniliowe

(Vanilla Planifolia Oil) otrzymywane jest przez uwodornienie tłoczonego na zimno oleju z pestek słonecznika oraz olejek z wanilii płaskolistnej. Przeznaczone jest przede wszystkim dla osób o cerze suchej i bardzo suchej, łuszczącej się i popękanej. Wanilia posiada właściwości nawilżające dlatego jest cennym składnikiem kremów do twarzy i ciała oraz balsamów do ust. Zawarty w maśle olejek waniliowy uspokaja, wyrównuje, odpręża i hamuje zapalenia skóry. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i antyoksydacyjnie dzięki zawartości kwasu waniliowego.

Olej Arganowy Organic

(Argania Spinosa Kernel Oil) ma właściwości odżywcze, nawilżające, kojące, regenerujące i przeciwutleniające. Odbudowuje warstwę ochronną skóry, zwiększa odżywienie komórek skóry i przeciwdziała starzeniu. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole, polifenole, witaminę E, peptydy i przeciwutleniacze.

Olej Avocado

(Persea Gretissima Oil) niezwykle ceniony ze względu na dużą zawartość witamin: A, B, E, H, K, PP, F, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i protein. Odżywia skórę, działa przeciwalergicznie, hamuje parowanie wody ze skóry.

Olej Babassu

(Orbignya Oleifera Seed Oil) jest wytłaczany z orzeszków palmy Cohune (Orbignya Cohune). Wyglądem i właściwościami przypomina olej kokosowy i olej palmowy. Surowiec w 100% naturalny polecany do kosmetyków, które mają nawilżać, wzmacniać i zmiękczać skórę. Zawiera około 70% lipidów, w tym dużą zawartością kwasu laurynowego i mirystynowego. Nadaje produktom właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odbudowuje warstwę lipidową skóry, zalecane jest do produktów anty-aging.

Olej Kokosowy (frakcja)

(Caprylic/Capric Trigliceryde) to mieszanka kwasów tłuszczowych otrzymanych z oleju kokosowego poddana estryfikacji z gliceryną. Ma zdolność zatrzymania wody w skórze, tworząc barierę na jej powierzchni. Jest to olej neutralny, doskonała substancja natłuszczająca, wygładzająca oraz zapewniająca prawidłową ochronę skórze. Sprawia, że skóra staje się miękka, elastyczna i gładka. Posiada także właściwości konserwujące.

Olej Monoi

(Cocos Nucifera Oil, Gardenia Tahitensis Flower Extract) to tradycyjny pachnący gardenią olej pochodzący z wysp Taiti. Powstaje w procesie maceracji (moczenia) świeżych kwiatów gardenii Gardenia Tahitensis w tłoczonym na zimno oleju kokosowym. Olej Monoi produkowany jest ręcznie przez mieszkańców wyspy według ściśle określonej procedury. Jest to surowiec, który łączy właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego z egzotycznym zapachem kwiatów gardenii. Zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe w tym ok 50% to kwas laurynowy, poza tym olejki eteryczne, salicylan metylu i sterole. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Ekstrakt z kwiatów gardenii nadaje olejowi właściwości łagodzących i przeciwzapalnych. Polecany dla skóry uszkodzonej przez słońce, podrażnionej, z przewlekłymi wypryskami jako substancja łagodząca przy ukąszeniu owadów.

Olej Słonecznikowy Organic

(Heliathus Annus Seed Oil) Olej z nasion słonecznika otrzymywany jest poprzez wytłaczanie na zimno. Idealnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, jako jeden z nielicznych olei nie zatyka porów, dodatkowo normalizuje wydzielanie sebum. Omylnie niedoceniany w kosmetyce. Wzmacnia naturalną barierę ochronną, zmiękcza i regeneruje naskórek. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zawiera kwas linolowy (63%), woski, fosfolipidy (lecytyna), karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe i przeciwzapalne.

Oliwa z oliwek

(Olea Europaea Fruit Oil) bogata między innymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują naskórek do regeneracji oraz witaminę E – zapobiega starzeniu się skóry. Zapewnia skórze intensywne nawilżenie, koi i zmiękcza.

Ekstrakty Roślinne

Ekstrakty Roślinne

Ekstrakty roślinne są to preparaty, które pozyskuje się w wyniku wytrawiania surowca roślinnego (kwiatów, kory, liści, owoców lub korzeni)rozpuszczalnikiem (pojedynczym lub ich mieszanką, np. gliceryną z dodatkiem wody). Ekstrakty zawierają cenne substancje odżywcze, takie jak garbniki, flawanoidy, saponiny, śluzy czy witaminy.

Ekstrakt z nasion bawełny

(Gossypium Herbarium Seed Extract) to uniwersalna substancja o działaniu myjącym, ochronnym i naprawczym. Nie tylko ma działanie nawilżające, uelastyczniające skórę, ale poprawia zdolność skóry do tworzenia bariery ochronnej.

Ekstrakt z czerwonej koniczyny

(Trifolium Pratense Extract) stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny oraz kwasu hialuronowego jednocześnie hamując rozkład włókien kolagenowych. Chroni przed uszkodzeniami skóry przez promieniowanie UVB. W efekcie skóra jest nawilżona i napięta, wzrasta jej gęstość i elastyczność. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne i regulujące nadmierne wydzielanie łoju. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przyspiesza gojenie podrażnień.

Ekstrakt z kocanki piaskowej Eco

(Helichrysum Stoechas Extract) przede wszystkim obkurcza ściany naczyń krwionośnych skutecznie wspomagając zanikanie naczynek, a nawet sińców. Wspomaga gojenie ran i regenerację skóry w leczeniu blizn. Zmniejsza rumień, zaczerwienie skóry, objawy trądziku, ale także poparzenia słoneczne czy podrażnienia pozabiegowe. Zawartość ekstraktu z kocanki oznacza działanie antybakteryjne kremu, jak również zmniejszenie podrażnień skóry i zmian alergicznych. Ma także właściwości antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, dzięki czemu działa nie tylko na objawy trudności skórnych ale też wykazuje działanie lecznicze.

Ekstrakt z lukrecji Eco

(Glycyrrhiza Glabra Root Extract) substancja stosowana często w leczeniu chorób dających objawy skórne. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, bakteriostatycznym i przeciwalergicznym jest idealnym składnikiem kremów do cery łojotokowej, skłonnej do powstawania stanów zapalnych (reguluje wydzielanie sebum i zmniejsza powstawanie stanów zapalnych). Lukrecja jest też często wykorzystywana w leczeniu oparzeń spowodowanych nadmiernym opalaniem się, a zastosowana przed ekspozycją słoneczną wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UV. Jednocześnie działa depigmentacyjnie i wybielająco blokując enzym odpowiedzialny za powstawanie przebarwień.

Ekstrakt z rumianku Eco

(Chamomilla Recutita Flower Extract) chętnie stosowany w kosmetyce i preparatach leczniczych ze względu na właściwości łagodzące i kojące. Olejki eteryczne zawarte w wyciągu z koszyczków rumianku działają łagodząco, przeciwzapalnie i antyseptycznie, przeciwdziałają również podrażnieniom słonecznym.

Ekstrakt z liści czerwonego wina Eco

(Vitis Vinifera Leaf Extract) to jeden z naszych SUPER SKŁADNIKÓW: pobudza mikrokrążenie jednocześnie wzmacniając naczynia krwionośne. Jest to kompleks kwasów owocowych o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, ściągających, przeciwzapalnych oraz przeciwhistaminowych. Dodatkowo ekstrakt posiada właściwości ułatwiające gojenie ran oraz promieniochronne. Ekstrakt z winorośli stabilizuje produkcję elastyny oraz kolagenu przyczyniając się do zmniejszenia zmarszczek i spowalniają procesy fotostarzenia skóry. Ekstrakt z wina blokuje uszkodzenia struktury enzymów, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca czy wypryski. Jest szczególnym składnikiem kremu, gdyż - dzięki działaniu bioflawonoidów - sprawia, że pozostałe składniki aktywne wchłaniają się szybciej.

Sok z aloesu

(Aloe Barbadensis Leaf Juice) W kremie Apple Queen i Ruby Vine zastępuje fazę wodną zapewniając dodatkowe działanie prozdrowotne dzięki swoim właściwościom odkażającym, przeciwzapalnym, regenerującym i ochronnym. Stosowany regularnie likwiduje przebarwienia, wypryski i zmiany skórne, a także pobudza podziały komórek skóry i wspomaga utrzymanie wilgotności w skórze. Przyspiesza gojenie się ran skóry, pobudzając jej wzrost, pomocny przy problemach z trądzikiem.

Roślinne komórki macierzyste

Roślinne komórki macierzyste

Roślinne komórki macierzyste w kosmetyce, to przełomowe odkrycie w kosmetologii i bez wątpienia jedno z najważniejszych i innowacyjnych odkryć minionych lat. Posiadają dwie właściwości: po pierwsze, mogą podlegać nieskończonej liczbie podziałów. Po drugie, ich komórki potomne mają zdolność różnicowania w inne typy komórek. Komórki macierzyste w dorosłym organizmie służą do tego, by stale odnawiać ubytki w tkankach i zachować zdolność do produkcji określonych typów komórek, które zużywają się, psują i obumierają. Mnóstwo zróżnicowanych komórek w naszych ciałach nie zachowuje zdolności do podziału i z tego powodu wymaga nieustannego uzupełniania ich z innego źródła. Przykładami takich komórek są erytrocyty, komórki naskórka, czy wyściółki jelita.

Roślinne komórki macierzyste z jabłoni

(Malus Domestics Leaf Cell Extract) to unikatowe speparowane liposomy komórek macierzystych pozyskanych z jabłoni Malus Domestica (jabłoń domowa). Mają zdolność ochrony i podtrzymania funkcjonowania komórek macierzystych skóry. Zawierają metabolity, które zapewniają długowieczność komórkom oraz chronią je przed stresem oksydacyjnym. Dbają o kondycję skóry od podstaw, pomagając skórze w ciągłej regeneracji. Odrodzenie skóry komórka po komórce to najbardziej naturalne, skuteczne i długotrwałe ożywienie jej na nowo. Komórki macierzyste chronią skórę przed starzeniem i przywracają zdolność samoregeneracji i odnowy biologicznej oraz odbudowy zniszczonych z wiekiem struktur. Dodatkowo, zawarte kwasy owocowe zapewniają skórze blask i młody wygląd.

Witaminy

Witaminy

Zadaniem współczesnego kosmetyku jest nie tylko upiększanie, ale również wzmacnianie skóry oraz opóźnianie procesów jej starzenia. Dla zachowania zdrowego wyglądu nieodzowne są witaminy, które biorą udział we wszystkich podstawowych procesach organizmu, umożliwiając jego prawidłowe funkcjonowanie. Interesujące jest nie tylko ich działanie biologiczne, ale także fizjologiczne.

Witamina B3

(Niacinamide) to aktywna postać witaminy B3, która pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Działa przeciwzmarszczkowo, reguluję nawilżenie i złuszczanie się skóry. Rozjaśnia przebarwienia, ogranicza wydzielanie sebum i eliminuje stany zapalne. Niacynamid przede wszystkim poprawia wygląd cery dojrzałej i starzejącej się. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, które stanowią podstawowy składnik cementu międzykomórkowego, zapewniającego integralność bariery skórnej oraz hamują przezskórną ucieczkę wody. Hamuje także proces fotostarzenia i rozjaśnia przebarwienia. Poprawia ukrwienie skóry, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość produkowanego łoju.

Witamina B5

(Panthenol) ma udowodnione działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, ale także przeciwzapalne. Sprawdzi się przy pielęgnacji suchej, wymagającej skóry. Pomaga leczyć drobne rany (skaleczenia, otarcia, pęcherze) i stymuluje procesy regeneracyjne.

Witamina C (olejowa)

(Ascorbyl Tetraisopalmitate) to stabilna pochodna witaminy C w postaci płynnego olejku, rozpuszczalnego w tłuszczach. Forma ta jest odpowiednia dla osób o cerze delikatnej, które nie tolerują witaminy C w postaci kwasu askorbinowego. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, walczy z wolnymi rodnikami. Działa wolniej niż kwas askorbinowy, ale przez dłuższy okres czasu. Chroni struktury lipidowe skóry przed stresem oksydacyjnym. Hamuje obniżenie odporności i uszkodzenie materiału genetycznego DNA powodowane promieniowaniem UVB i UVA. Stymuluje syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem. Działa rozjaśniająco, hamując produkcję melaniny, brązowego pigmentu skóry, dzięki temu jest pomocna w walce z przebarwieniami skóry.

Witamina E

(Tocopheryl Acetate) Tokoferole w witaminie E chronią membrany komórkowe przed peroksydacją i atakami wolnych rodników, dzięki czemu witamina E zyskała miano "eliksiru młodości". Zalecana jest jako składnik kosmetyków przeznaczonych do ochrony skóry i włosów przed procesami utleniania. Tokoferole wbudowują się w lipidowe warstwy ochronnej naskórka, zapobiegając jego wysuszaniu. Działają antyoksydacyjnie, ochronnie, szczególnie przeciw promieniom UV, a także sprzyjają formowaniu się kolagenu.

Inne

Inne

Pozostałe składniki znajdujące się w naszych produktach.

Betaina naturalna

(Betaine) to aminokwas otrzymywany z buraka cukrowego, będący pochodną glicyny. To krystalicznych biały proszek o bardzo higroskopijnych właściwościach, mający zdolność ochrony błon komórkowych. Wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzi drażniące działanie detergentów oraz zwiększa objętość włosów, dlatego stanowi idealny dodatek do produktów myjących (szampony, odżywki do włosów, emulsje myjące, płyny micelarne, płyny do higieny intymnej).

Hydrolat z bławatka Eco

(Centaurea Cyanus Flower Water) ma wyjątkowe właściwości kojące i odświeżające, świetnie sprawdza się w pielęgnacji wrażliwej skóry wokół oczu oraz powiek. Stąd jego zastosowanie w demakijażu, także oczu. Dzięki jego właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zaś właściwości łagodzące, przeciwobrzękowe i zmiękczające dają uczucie komfortu. Dzięki właściwościom tonizującym sprawia, że skóra odpoczywa po całym dniu i jest przygotowana do wieczornej pielęgnacji.

Konserwant Eco

(Sodium Benzoate, Potassium Sorbate) stosujemy substancje polecane przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Benzoesan sodu występuje naturalnie w: jabłkach, śliwkach, żurawinie, cynamonie, herbacie, jagodach, borówkach, goździkach, grzybach. Przetwory np. z borówek nie wymagają przez to stosowania konserwantów. Sorbinian potasu naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu.

Kwas hialuronowy

(Hydrolyzed Hyaluronic Acid) podczas penetracji głębokich warstw skóry pobudza ją do syntezy kwasu hialuronowego - odpowiedzialnego za odpowiednie zatrzymanie wody zarówno w głębokiej tkance łącznej, jak i w jej górnych warstwach, zapobiegając jej utracie w naskórku. Substancja ta, oprócz utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia, ma także zdolność zwiększania mikrokrążenia, bez rozszerzenia naczyń krwionośnych.

Środki powierzchniowo czynne SPC

Środki powierzchniowo czynne SPC

Właściwości związków powierzchniowo czynnych wykorzystywane są przede wszystkim w procesie usuwania brudu (szampony, mydła, płyny micelarne). Na zatłuszczonych powierzchniach adsorbuje się (osadza na powierzchni) związek powierzchniowo czynny, orientując się hydrofobowym „ogonem” do powierzchni tłuszczu. Hydrofilowa „głowa” pozostaje na zewnątrz i umożliwia zwilżanie tłuszczowej powierzchni wodą. W nieobecności SPC proces zwilżania byłby znacznie utrudniony, ze względu na to, iż tłuszcz i woda nie mieszają się wzajemnie.

Betaina Kokosowa

(Cocamidopropyl Betaine) należy do grupy łagodnych, amfoterycznych detergentów. Jest doskonale tolerowana przez skórę i błony śluzowe, wykazuje dobre właściwości myjące, pianotwórcze, antystatyczne, przeciwbakteryjne oraz delikatnie natłuszcza. Pozyskiwana jest z naturalnych surowców - oleju kokosowego i betainy.

Glukozyd Kokosowy

(Coco Glucoside) jest niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym, który może być używany jako środek pianotwórczy, odżywka lub emulgator. Jest chętnie stosowany w produktach organicznych, ponieważ jest zdrowszy dla skóry, bezpieczny dla środowiska i całkowicie biodegradowalny. Otrzymywany jest na bazie oleju kokosowego i cukrów owocowych. Ma doskonałą dermatologiczną kompatybilność ze wszystkimi typami skóry i jest bardzo łagodny. Według testów porównawczych jest najbardziej łagodnym dla skóry środkiem powierzchniowo czynnym.